úterý 3. dubna 2018

Velikonoce na hradě očima průvodkyně

VELIKONOCE NA HRADĚ OČIMA PRŮVODKYNĚ 

 „Dobrý den, vážení návštěvníci. Vítám Vás na prohlídce hradu Sovinec….“ přesně touhle větou jsem poprvé po čtyřech měsících uvítala první návštěvníky dne 30. dubna. Větu jsem řekla s nesmírnou hrdostí a láskou v hlase a můj úsměv, troufám si říct, že byl upřímný. A hned den na to nám začala první letošní akce VELIKONOCE NA HRADĚ. A já se rozhodla, že povedenou akci Vám popíšu svými slovy. Jdeme na to J


  Akce začínala v sobotu 31. března první prohlídkou po zimě v 9:30 a programem v 10:00. Na hrad se sjeli účinkující mnoha typů – úžasní šermíři a divadelníci „Bandiere e Spade“, půvabné tanečnice s energickou šéfovou „Perchty von Bladen“ (Dagmarko, tímto Tě zdravím!), srandovní divadlo „Pepe Gepethe“,  výborná šermířská společnost „Memento Mori“ a v neposlední řadě „Sokolník Ondra“. Mimo účinkující náš hrad navštívili i různé typy stánkářů – od jídla, beskydských sýrů po keramiku a malování na obličej až po šperky a já si tímto dovolím pozdravit mojí drahou Vlaďenku (její osobní stránky najdete zde).  Každý z návštěvníku si mohl přijít na své.
Bandiere e Spade

Sokolník Ondra

Pepe Gepethe v Jižním paláci

Milované Perchty von Bladen


  Já jsem pokladnu vyměnila na tuhle akci za prohlídky v „historickém“ kostýmu. A pokladna a její systém
S novým maskotem :)
Collosseum mi upřímně už docela chybí. Na druhou stranu jsem byla ráda, když jsem po zimě oprášila text. Až na pár světlých výjimek jsem na svých prohlídkách měla celkem milé a usměvavé návštěvníky, kteří mě na konci odměnili potleskem. A to si myslím, že pro průvodce je ta nejlepší odměna. Prohlídka v průběhu akce byla kratší než ve všední dny, ale za to návštěvníci viděli ty nejkrásnější místa hradu. A díky Bohu si nikdo nestěžoval na zkrácenou trasu, proč taky, když na „hlavním“ nádvoří probíhal pestrý program, že?

  Celá velikonoční akce probíhala, jak už jsem zmínila, od soboty a její konec nastal v pondělí v 17:00. Samostatně bych se chtěla vrátit, tedy teď už ve vzpomínkách, k Velikonočnímu pondělí. U nás doma začalo „neklidně“ a to boucháním na dveře. Hned jsem věděla, kdo k nám jde na koledu a proto jsem dolů poslala R. To mi ovšem nebylo vůbec nic platné a já si vymlácení pomlázkou užila na hradě. Ještě že jsem si v neděli nebyla sednout s kolegy na jednu zdravotní dvojku vína a poctivě ve slupkách od cibule obarvila vejce. Muži na mě byli nezvykle hodní a já si vlastně pondělí užila, i když osobně Velikonoce nemám ráda. O Velikonočním pondělí taky na hradě proběhlo slavnostní odhalení nového maskota, jak jinak, než SOVIČKY! J

Živá i dřevěná. Všechny zajímalo, která z nich u nás vydrží nejdéle :) Bohužel ta živá odletěla společně s Ondrou :) 

Nový hradní maskot :) 
  Za fotografie v článku děkuji velice Verunce, Margotkovi a všem kteří své fotky poznávají. Ani jedna fotografie není "zapůjčená" od nikoho, kdo na hradě o akci nepomáhal :) 

  Já doufám, že dnešní článek se Vám líbil a že za námi na Sovinec někdy zavítáte? Nebo už jste byli u nás na hradě? A jak jste strávili prodloužený víkend Vy? Budu se těšit na Vaše komentáře! :)


S láskou Vaše 



2 komentáře:

  1. Jeee... Memento Mori jsou moc fajn :-) A já na pokladně právě sedím a mám toho plné zoubky.. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mementáci jsou super, najde se mezi nimi dost pohodových chlápků :) Také jsem dnes vyměnila prohlídky zua teplé místo v pokladně u Collossea a užívám si to plnými doušky, už jen proto, že dnes je tuze málo "muflonů" :)

      Vymazat

Děkuji za Váš čas k napsání komentáře! :*

Nejnovější článek

KNIŽNÍ VÝZVA 2019