čtvrtek 26. července 2018

Hradní bestie očima průvodkyně


Vítám Vás, vážení čtenáři, u dalšího článku.

První měsíc prázdnin nám (teda Vám) pomalu končí, ale sluníčko nás stále hřeje svými paprsky. A hřálo i teď o víkendu – 21. a 22. července. Konala se u nás na hradě Sovinci další akce. Tentokrát pod názvem HRADNÍ BESTIE.

Nejprve bych se ale ráda vrátila k pátku před akcí, a to k 20. červenci. Šestnáct návštěvníků mělo totiž možnost u nás na hradě přespat. Byl to již třetí ročník a mezi návštěvníky to bylo poznat, jelikož přijeli titíž, kteří u nás spali minulý či dokonce i předminulý rok. Pro ně byl nachystaný bohatý program. Na pátém (nejstrašidelnějším) nádvoří bylo nachystané opékání špekáčků s menším občerstvením. Pak návštěvníky kolegyně T. provedla hradem, kde na ně čekalo několik překvapení. Postarala se o ně skupina šermu Salva Quardia,  průvodce Marek s krásnou Kačkou a kytarou či samotný pan kastelán s ukázkou zbraní. Poté návštěvníci zalehli do spacáků a blaženě usnuli na jednom z těch nejstrašidelnějších nádvoří. Noc přežili ve zdraví všichni, a co vím, tak už někteří se hlásili na další ročník.

HRADNÍ BESTIE

 
Hradní bestie nejen z prvního nádvoří
V sobotu ráno se v devět hodin otevřely dveře pokladny a vcházeli první nedočkaví návštěvníci. Jak v prostorách pokladny, tak na nádvořích mohli spatřit nalíčené průvodce i dobrovolníky a poznávat v nich bestie. Co by to bylo taky za akci bez pořádných hradních bestií, že? Já si vybrala černou paní – tu, když někdo viděl, čekalo ho neštěstí.


Tak jako  každý víkend v hlavní sezóně na ně čekal pestrý program. Za zmínku stojí všichni účinkující. A aby to nebylo jen takové ledajaké, rozhodla jsem se Vám všechny skupiny představit několika větami.


Šermířská skupina SALVA QUARDIA
Olomoucká skupina, která se věnuje historickému šermu. Její členové se zabývají zejména obdobím třicetileté války. Při jejich vystoupení můžete vidět elitní jednotu mušketýrů a jejich velitele. U vystoupení, které trvá zhruba 30 – 45 minut, se nejen poučíte z historie, ale také si zacpete uši při střelbě a v neposlední řadě se náramně pobavíte.
Tato šermířská skupina měla během celého víkendu dvě vystoupení – „Rozkaz,který nedošel“ a „Veselé verbování“. Obě se jim velice vydařily a návštěvníci měli úsměv na tvářích.



BANDIER E SPADE

Půvabná praporečnice Kačka 


Skupina z Brna se věnuje praporům a mečům. Ve svých vystoupení Vám ukážou kouzelnou práci s prapory, ale také Vás poučí o tom, jak ostrý dokáže být meč.

Ze souboje na život a na smrt se ladným krokem přesouváme k renesančním a cikánským tancům. Tato skupina je totiž taneční. Ale ne tak ledajaká. Věnuje se historickým tancům z období renesance a gotiky a tematickým scénickým tancům. Ve svých vystoupení Vám ukážou i tance cikánské, a ty jsou, prosím, hodně energické. Kostýmy si navrhují tanečnice samy a v rámci svých možností si je samy i šijí. Děvčata v čele s Dagy Vám vykouzlí úsměv na tváři a nadchnou Vás svými ladnými pohyby.

TAURUS
Taurus při představení 
 Vyzpovídala jsem pro Vás hlavního ze skupiny, a to Michala. Ten o svojí skupině říká toto: „Veliká a přehúžasná grupa šermířů Taurus vznikla někdy před cca 13ti járama. Začali středověkem a gůlali sa po sobě s mečama. Postupně teda jakože zlehčili a dneskaj už spíš ty kordíky a lehčí párátka .... teda renezancija a trocha teho baročiska ukazujů. No úplně špatní taky nejsů. Aj pár ocenění za ty roky bylo. Cena chorošky za Tarantelu a první místo v súťaži práva útrpného za Igora a pár dalších by sa našlo. A jinak dobrá parta - jest aj pit znajů a aj sranda s nima je. Po tých rokách vystupujů po celej republice aj za hranicama. 3 járy to valili aj s Barrandovskýma filmovýma studyjama.“

SOKOLNÍK ONDRA
Sokolnice Petra se svojí pomocnicí Petrou
Tedy pozor! Tento víkend Ondru nahradila úžasná sokolnice Petra. Oba se věnují záchraně sov, kun i mývalů. Ve svých vstupech Vám popíšou jak záchrannou stanici, ale zejména práci s těmito zvířaty. Už jste si někdy pohladili kunu či viděli mývala na vodítku? Ne?! Tak právě s těmito lidmi je to zcela běžné!




Mimo tyto skupiny s výbornými vystoupeními si návštěvníci mohli zahrát Sovinecký rébus, nakoupit u stánku se šperky, pendreky a cukrovou vatou či si sami zajít do věže. Tahle akce měla taktéž mezi návštěvníky velký úspěch.
Skupinové foto na prvním nádvoří 


Za fotografie děkuji BilVer, Pepovi a Vladěnce!

Další akcí, kterou pořádá Muzeum v Bruntále, budeme mít 11. a 12. srpna 2018.

Na FB stránce blogu probíhá soutěž, tak se připojte!

Pokud to vyjde přesně podle mých představ, tak v příštím článku na Vás čeká rozhovor! Hádejte s kým.

Z pokladny hradu Sovince Vás zdraví

Vaše




2 komentáře:

  1. Super. Vždycky mě baví co si u tebe přečtu. A vybavím si staré známé, protože s vaším panem kastelánem jsem chodila do školy a v Taurusech se činí mi dva báječní kamarádi. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Téda, Aničko, to jsou mi věci! :D Vůbec jsem netušila, že znáš jak účinkující tak i pana kastelána! O to s větší radostí budu psát další články! :)
      Jana

      Vymazat

Děkuji za Váš čas k napsání komentáře! :*

Nejnovější článek

KNIŽNÍ VÝZVA 2019