čtvrtek 5. července 2018

Průvodkyně v Karlové studánce



Krásný den, milí čtenáři!

Dne 3.7.2018 jsem měla poslední volný den před nekonečnou letní sezónou. Počasí se umoudřilo a my s R. a s mojí maminkou přemýšlely co s volným krásným dnem. Jelikož ani jedna nebyla ještě v Karlově studánce na výletě, tak bylo jasné kam vyrazíme.


STÁTNÍ LÁZNĚ KARLOVA STUDÁNKA



Obec Karlova studánka dostala svůj název podle Karla Ludvíka, který v roce 1809 u Aspern porazil Napoleona. Obec leží velmi blízko nejvyšší hory Jeseníků - Pradědu, v nadmořské výšce 775 m n. m. Samotné lázně však v roce 1785 založil syn Marie Terezie, Maxmilián II. František. První lázně ani zdaleka nevypadaly tak jako dnes. Byly to pouze dřevěné domky s vanami postavené blízko léčivých pramenů. Nemocní sem museli přicházet, jelikož ubytování v obci možné nebylo. 
V roce 1620 připadl celý kraj a tím i obec a lázně Řádu německých rytířů. V dnešní době jsou lázně státní, nicméně řád žádá o navrácení. 

Osobně jsem Karlovu studánku navštívila již několikrát. A pokaždé narazím na něco co jsem předtím přehlédla. Ale vždy mě překvapí jak je po celých lázních uklizeno, čisto a vzduch voní tak trochu jinak než u nás. Miluji tu kouzelnou atmosféru, která na Vás dýchá na každém kroku, dřevěné domy, které jsou pojmenovány po slavných lidech a v neposlední řadě vždy obdivuji všudypřítomná vřídla a prameny. 

Hned při příjezdu nás překvapila cena parkovného.

Jak jsem již psala, tyhle malé "kašny" v Karlově studánce naprosto zbožňuji.




Budova letních lázní, která byla postavena mezi léty 1891 až 1893.
V budově najdete bazény, whirpool vany, restauraci, solné jeskyně i sauny. 
Pitný pavilon ve kterém si léčivou vodu můžete dokonce i natočit chtěla vidět hlavně máma.
Byl vybudován na konci 19. století. Voda některým připomíná známou Magnesia, ale mě teda rozhodně ne, i když v menších dávkách jsem ji samozřejmě ochutnala také. Obsahuje minerály jako je hořčík, draslík nebo oxid uhličitý.




Doporučuji si s sebou vzít kelímek či rovnou láhev.
 Mě osobně chutná ale nejvíc z dlaní. 
Kostel Panny Marie - Uzdravení nemocných 


Pro mě zatím nejkrásnější vodotrysk z Karlové studánky.
Vypráví se, že když v zimě zamrzne celý tak je na Pradědu hodně sněhu a vydrží dlouho.


Naučná stezka Bílá Opava, která má bezmála šest kilometrů a třináct zastavení.
Šla jsem ji hezky pešky cca před dvěma léty a můžu jen doporučit! 
První zastavení na stezce Bílé Opavy. Voda byla krásně studená, ideální na osvěžení. 

Slezský dům - postaven v roce 1909. Mimo jiné byl využit i
při natáčení filmu "S tebou mě baví svět". Poznáváte? :)


 
Karlovu studánku jsem vždy navštívila jen v létě. Mým snem je ji navštívit v zimě, kdy bude celá zahalená do mlhy, na střechách budou kapuce sněhu a vodotrysk bude jeden velký kus ledu. 
Výlet s R. a s maminkou jsem si užila dokonale! A Vám všem můžu Karlovu studánku jedině doporučit! Ať už jako místo pro odpočinek a relax formou lázní, nebo jen tak, jako my, na výlet. Stojí to za to, věřte mi... 
 Zdraví Vás Vaše 

Fotografie jsou mé vlastní - foceno mobilním telefonem. U popisků u fotek jsem čerpala z letáčku, který jsem zakoupila v IC Karlové studánky. 





2 komentáře:

  1. Jani, díky za další článek! :-)

    Karlova Studánka vypadá moc krásně a možná bych se tam po přečtení tohoto pokračování Tvého blogu i podíval. :-) A že máš krásné fotky, to se také musí nechat :-)

    Co popřát závěrem? PEVNÉ NERVY! My průvodci víme, co nás teď přes léto čeká! Takže přeji hodně štěstí, drž se a co nejmilejší návštěvníky! :) Nezapomeň, že stačí i jeden jediný, aby Ti zpříjemnil den :-)

    #ALESOTAVA z webu www.pruvodceales.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Aleši, díky za Tvůj milý komentář! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš čas k napsání komentáře! :*

Nejnovější článek

KNIŽNÍ VÝZVA 2019