úterý 28. srpna 2018

TAJEMNÝ HRAD SOVINEC OČIMA PRŮVODKYNĚ

TAJEMNÝ HRAD SOVINEC OČIMA PRŮVODKYNĚ

Vítám Vás, vážení čtenáři, u dalšího článku. V tom dnešním Vám popíšu akci, která se na Sovinci odehrála o víkendu 25. a 26. srpna 2018. A nečekejte, že šlo o jednu akci. Během sobotního večera se i hrad Sovinec zapojil do Hradozámecké noci 2018. 
Hradozámecká noc je projektem Národního památkového ústavu (NPÚ)  od roku 2010. Celá akce představuje vyvrcholení návštěvnické sezóny na památkách a představí Vám onu památku v jiném rozměru a v jiném čase. Koná se každý rok ve stejném čase  - vždy poslední víkend v srpnu. Do projektu se každým rokem zapojuje více než 30 památek z různých krajů,  a pro návštěvníky chystají bohatý program. Jinak tomu nebylo ani na Sovinci. 

 HRADOZÁMECKÁ NOC 2018


Jak už jsem zmiňovala, tak i na hradě Sovinci proběhla jako každý rok HRADOZÁMECKÁ NOC, a to v sobotu od 20:00 do 23:00. Letošní zájem o tuto večerní akci byl oproti minulému roku extrémně velký, a ten, kdo si prohlídku nerezervoval, měl bohužel smůlu. I když jsem se snažila brát na návštěvníky ohled, pár jsem jich bohužel musela poslat o "dům" dále. Prohlídky s průvodcem v netradičním duchu byly každou půlhodinu. Průvodce si návštěvníky vyzvedl u brány a s nimi pokračoval po trase nejprve do Purkrabství, kde je ve sklepení mučírna. Trasa pokračovala dále, a na každém zastavení byl pro návštěvníky připravený program. O tajích sokolnictví v dávných dobách návštěvníkům povídala sokolnice Petra ze záchranné stanice v Pateříně. Také se dozvěděli něco o mečích i o dělech. Mohli se nechat vnést do světa pověstí i bájí v podání skupiny lukostřelců Arcus Regis a byli poučeni, že na hradě se vyskytují i skřítci, kteří pro svou práci potřebují mít klid. Dudák Bard Ondráš návštěvníkům ukázal svojí úžasnou práci s dudy, kytarou i zpěvem. Vyvrcholením každé noční prohlídky byla velkolepá ohňová show v podání pana Koutného a členek skupiny Dragers.  A aby se návštěvníci nenudili před zahájením prohlídky, bylo pro ně
připravena prezentace o netopýrech, kteří se zde na hradě vyskytují více než sovy. 
               






A teď k samotné víkendové akci...

TAJEMNÝ HRAD SOVINEC 
Bard Ondráš 
   

Jako každý víkend, i tento poslední srpnový byl zasvěcen kulturní akci na Sovinci. Tentokrát jsme se nechali inspirovat záhadami  a pověstmi o hradě. A že jich tedy je! O Sovinci se povídá, že je to jeden z nejtajemnějších hradů v Moravskoslezském kraji. Na hradě by se měly vyskytovat různé postavy, šedí skřítci i hořlavý kůň. Ale také nacistický poklad či potopená ponorka. Je zajímavé, jak autoři různých článků dokážou mít bohatou fantazii...

Akce se udála 25. a 26. srpna tohoto roku. Prohlídky probíhaly každou půlhodinu a  jednalo se také o netradiční prohlídky. Na začátku průvodce seznámil návštěvníky s historií hradu a poté je čekala ochutnávka dobové kuchyně.
Dobová kuchyně v podání Cognita Lugos 
Ach Bože! To vám bylo "pošušňání"! Nejvíc mi chutnaly kousky chleba s játrovou paštikou s brusinkami. Ale ochutnat jste mohli třeba tvaroh s medem, jablko s křenem, či placky s česnekovou pomazánkou připravené na ohni. My zaměstnanci dostali stravenky na polévku (konečně po dlouhé době jsem měla poctivý kuřecí vývar) a uzené maso. 
Na dalším zastavení na návštěvníky čekala písařka Markétka a předvedla písemnictví  dávných  dob. Věděli jste, že kniha se vyráběla z kůží ovcí a opisovala se ručně v klášteře?  Návštěvníci si mohli vyzkoušet psát husím brkem a řeknu Vám, že žádná sranda to tedy není.
Písařka Markétka 
Jak to tak bývá, každý hrad má nějakou pověst a ani Sovinec není výjimkou. Jednu takovou návštěvníkům vyprávěl člen šermířské skupiny Arcus Regis, a musím říct, že  při poslouchání i mně naskakovala husí kůže na zádech. Šermířská skupina Salva Quardia předvedla, jak dopadlo švédské obléhání hradu během třicetileté války, a to velice vtipným způsobem. 
Dudák, hudebník i poeta Bard Ondráš návštěvníky uvedl do tajů muzicírování v dávných dobách  v překrásném rytířském sále s výbornou akustikou. A aby to nebylo jen o pověstech, soubojích a psaní, tak nemohli chybět draví ptáci se sokolnicí Petrou

Myslím, že tahle akce, vlastně obě, se na Sovinci vydařily, a návštěvníci odcházeli s úsměvem na tváři. Bylo to krásné zakončení letní turistické sezóny a my nejen počasím, ale i návštěvností, skočili do podzimní sezóny. Ano, už jen dva měsíce a já se konečně vyspím déle. :) 

Chybělo Vám něco v článku, či naopak máte z něj radost? Sdělte mi to v komentáři! 

U příštího článku nashledanou.

Vaše 

PS: Za fotografie děkuji Veronice Bilver a Josefu Plačkovi. 


                                       

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Váš čas k napsání komentáře! :*

Nejnovější článek

KNIŽNÍ VÝZVA 2019