středa 18. dubna 2018

O návštěvnících a nejen o nich


Dobrý den, vážení čtenáři J

  Vítám Vás u dalšího článku, i když tenhle píšu s odstupem J . Na druhou stranu mě může omluvit to, že se u nás na hradě nekonala žádná kulturní akce, kterou bych Vám ráda popsala. Zjistila jsem totiž, že předešlý článek o Velikonocích na Sovinci měl nejvíce shlédnutí a tudíž si troufám říct, že články tohoto typu se Vám líbí. A to mě těší J Slibuji, že s nimi budu dále pokračovat. Rozhodla jsem se, že Vám ale budu popisovat jen akce pořádané Muzeem Bruntále (Oficiální stránky) ve spolupráci s naším panem kastelánem. Nic proti akcím, které pořádá spolupořadatel, ale za mě a náš kolektiv – naše akce mají šťávu! Další akce, která nás čeká a na kterou se velice těším je POCTA VETERÁNŮM ve dnech 12. a 13. května 2018.

 
Nový hradní kostým :) 
  A teď k tomu, jak probíhaly poslední dva týdny v práci J Byly to velice poklidné dny, konečně prozářené sluníčkem a provoněny všudypřítomnými rozkvétajícími stromy a rostlinkami. Nebyla bych to já, kdybych nechtěla nasát po práci tuhle jarní vůni. Rozhodla jsem se tedy minulý týden vyrazit na medvědí česnek. Tuhle rostlinku, která kvete pouze cca měsíc v roce, jsem si zamilovala minulý rok. Letos jsem si pro ní jela do Dlouhé Loučky, která je zhruba 4km od Sovince. Překvapilo mě, kolik toho v blízkém místě u potoka roste a za necelou hodinku jsem si odvážela plnou plátěnou tašku. Doma jsem si z česneku udělala máslo, trošku pesta (recept jsem našla zde), trochu dala kolegům na hrad a trochu odvezla mamince do Rýmařova. Včera jsem na medvěda (jak mu s oblibou říkám) jela taky, jelikož mě o to poprosil pan kastelán a opět jsem měla úspěch. A Vy? Máte rádi medvědí česnek? J
 
Medvědí česnek, který mám tuze ráda! 
  Dny v práci – na hradě – probíhají opravdu klidně. Moc návštěvníků v dubnu k nám nechodí a když už přijdou jsou milí a usměvaví. O víkendech je to samozřejmě jiné a návštěvníků je více. Není to tak dlouho co k nám přišly dvě mladé ženy a obě měly pusu od ucha k uchu (Tímto zdravím Jackie! :) ). Takové návštěvníky vítám v pokladně s otevřenou náručí. 
  No a včera jsem četla u Aleše článek zaměřený na jeho první prohlídky na objektu kde provází a také o "přebreptech". Ty se nám průvodcům často stávají a ani já nejsem výjimka. Nicméně o víkendu jsem žádný "přeřek" neměla, ale za to jsem měla moc veselou skupinku, která se projevila až na konec prohlídky. Návštěvníky jsem poslala do poslední místnosti s tím, že jdu poslední a přijdu za nimi. Najednou se ozve: „A ten kocour to je místní exponát?“ a v mé hlavě se objeví výstražné světélko s vykřičníkem. V duchu jsem si říkala jaký kocour než jsem vstoupila do místnosti. Náš hradní kocour Garfield si ležel na světlé pohovce z poloviny 19. století a dělala jako kdyby tam vůbec nebyl. Celá skupinka měla výbuch smíchu a já proklínala tu, která šla prohlídku přede mnou. :-D Ze stejné skupinky se poté o poschodí níž projevila asi 6-ti letá holčička. U vitríny kde je vystavena lebka se ptala , zda ta lebka je pan kastelán :D Pro mě to bylo úžasné a úsměvné zakončení prohlídky a celého víkendu.

  Teď nás hradní čeká kulturní zakončení dubna. První akci máme v pátek, kdy po práci sedneme do aut a hezky oděni se pojedeme podívat na film „Jeroným Pražský – Poslední útěk“, který se natáčel u nás na hradě. Hned týden na to v sobotu nás čeká určitě úžasný koncert kolegy Kecala na Helfštýně. Tyhle dvě akce bych Vám ráda popsala spolu s fotkami v jednom článku J Těšíte se? Já hrozně!

  Víte, že dnes 18. dubna je MEZINÁRODNÍ DEN PAMÁTEK 2018? Tak nezapomeňte navštívit nějakou tu krásnou českou památku a třeba i Sovinec! Ráda Vás všechny uvidím! Seznam památek i různých kulturních akcí najdete zde. :) 

  Já pevně doufám, že dnešní článek se Vám líbil a budu se na Vás těšit u toho dalšího! Své návrhy na zlepšení či jakékoliv připomínky a nebo jen pozdravy zanechte v komentářích, všechny poctivě kontroluji a čtu! 

Neshledanou u dalšího článku
Vaše 

  


2 komentáře:

  1. Pan kastelán... ve vitrině... :-D :-D :-D Boží! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě právě dorazilo a ještě k tomu od tak malé holčičky :D Jak říkám, děti jsou všeho schopné :D

      Vymazat

Děkuji za Váš čas k napsání komentáře! :*

Nejnovější článek

KNIŽNÍ VÝZVA 2019