úterý 14. srpna 2018

Poslední vzdor očima průvodkyně


Vítám Vás, vážení čtenáři, u dalšího článku.

Ten, kdo z Vás můj blog čte pravidelně, tak ví, že po každé naší akci přicházím s novým článkem. A dnes tomu nebude jinak. Ve dnech 11. a 12. srpna letošního roku se zde na hradě uskutečnila další akce. Tentokrát s názvem POSLEDNÍ VZDOR. Celá akce byla věnovaná událostem třicetileté války zde na Sovinci.

Třicetiletá válka (1618-1648) byla vyústěním evropské krize mezi římskokatolickou církví a luteránů. Byla rozdělena na několik etap, ale pro hrad byla nejdůležitější ta, která se odehrála v roce 1643. Švédské vojsko v čele s generálem Lenartem Torstenssonem se po neúspěšném obléhání Brna rozhodlo dobýt Sovinec.  Sovinec pod ochrannými křídly držel místodržící Augustin Osvald z Lichnštejna. Boj trval bezmála tři týdny.  Ovšem Augustin Osvald byl Švédy raněn, proto se posádka hradu raději vzdala. Švédové poté udělili obráncům hradu čestný akord a hrad drželi až do roku 1650. To jen ve zkratce z toho, co se zde dělo, a čemu byla akce věnována. A teď k samotné akci POSLEDNÍ VZDOR.



Na každé naší akci je program velice pestrý.  Ani tato nebyla výjimkou.
Kdo náš hrad navštívil, si mohl vybrat z představení mnoha kvalitních šermířských skupin, jako například Memento Mori, Taurus, tanečnice Sanniones, Sokolník Ondra, šermířská skupina Freye Fechter a lukostřelci Argus Regis. Já Vám dnes představím ty skupiny, o kterých jste na mém blogu ještě nečetli.

Tanečnice Sanniones 

Sanniones

Skupina, která se zabývá rekonstrukcí a následnou scénickou realizací historických tanců. Sama si pro své vystoupení vytváří choreografii. Divákům  nabízí vystoupení v časovém rozmezí 10 až 15 minut, ve kterém Vám přiblíží život v 15. a 16. století.


Šermířská skupina MementoMori 

Memento Mori a Taurus
Šermířská a divadelní skupina pocházející z Uherského ostrohu se šermu věnuje už od roku 1992. Svým vystoupením nejen diváka pobaví, ale i ponaučí a přiučí. Mě osobně o víkendu nejvíce nadchla jejich hra „It story aneb Zaručeně pravdivý příběh o tom, proč v roce 1654 Švédové nedobyli Brno“. U téhle hry jsem se náramně bavila a bylo to dokonalé ukončení víkendové akce.
Freye Fechter

Šermířská skupina Freye Fechter

Šermířská skupina nejen z Brna, která se věnuje období třicetileté války.





Další akcí, kterou pořádáme, je TAJEMNÝ HRAD SOVINEC ( 25. - 26.8. 2018)  A HRADOZÁMECKÁ NOC ( 25.8. 2018) .



Vy se již teď můžete těšit na další článek!




Kdo z Vás sleduje  Facebookovou stránku blogu ví, že proběhla anketa, na jejímž základě jsem se rozhodla, že každé úterý Vám na blogu přistane nový článek! Za týden se již můžete těšit na rozhovor! 


PS: Za poskytnuté fotografie děkuji tanečnicím Sanniones!

Vaše 



3 komentáře:

  1. Nový a super článek! 🙂Tvá tvorba se krásně posouvá směrem vpřed a držím palce, aby elán s nadšením vydržel co nejdéle 🙂🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleši, děkuji za pochvalu, moc mě to těší! Jana

      Vymazat
  2. Titanium White Octane Artbook - The Tipster of the World
    KARIIN CITY, titanium price per ounce Kenya – A brand that offers a man titanium bracelet unique concept for the titanium flat irons traditional art that we tungsten titanium all adore. titanium rings

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš čas k napsání komentáře! :*

Nejnovější článek

KNIŽNÍ VÝZVA 2019